Zelf waspoeder maken


Ik heb het nu eindelijk ook gemaakt, de Sunsoda van Annemiek van Deursen (Consuminderhuis Parkstad), van wie ik enkele malen per week een mail ontvang. Annemiek is pas geleden nog op tv geweest (SBS6). Zo rigoreus consuminderen als zij doe ik niet, maar ik vind wel veel inspiratie in haar berichten.

En ik heb me pas geleden dus laten overhalen de Sunsoda te maken, een ouderwets schoonmaakmiddel dat ook voor de was gebruikt kan worden. De basis is Sunlight zeep en soda. Hier is die zeep niet meer bij de supermarkten te krijgen, maar een goede drogist (geen Kruidvat of Etos) heeft het nog volop.

Even quoten: “Maak 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel voor 20 eurocent (exclusief water)
Als je dit vergelijkt met de prijs van de wasmiddelen in de supermarkt bespaar je hiermee heel veel geld en zijn de producten ook nog een stuk beter voor het milieu.
Recept:
• 40 gram Sunlightzeep (gewoon te koop in de supermarkt)
• 40 gram huishoudsoda
• 2,5 liter water
Pak een rasp en rasp de Sunlightzeep (40 gram) in een steelpan. Voeg hier een halve liter koud water aan toe. Verhit dit al roerende tot de zeep is opgelost in het water en voeg hierna de soda toe. De substantie in een emmer en twee liter warm water toevoegen. Een dag of nacht laten staan en de zeep is een harde glibberige substantie geworden. Over scheppen in bakken met deksel. Dosering: Een beker per volle wasmachine was.”

Het is voor witte en bonte was, al wordt op internet aangeraden optische witmakers (a.k.a. Reckitts Blauw) te gebruiken bij witte was. Vlekken kun je voor het wassen inwrijven met pure Sunsoda. Doe je het in een thee-ei, dan kun je het in de vaatwasser gebruiken. Verdund (en het is supergeconcentreerd) is het een goede allesreiniger en vermengd met koffieprut een handenwasmiddel voor na vieze klussen.

Ik bewaar het in afsluitbare 5literbakken van de Action.

Het ziet er, eenmaal gebruiksklaar, wel verschrikkelijk ranzig uit: dik, wit en slijmerig. Ik verwacht dan ook gauw een uiterst dubbelzinnige reactie van één van mijn lieve puberzonen!

Nu nog schoonmaakazijn scoren want het enige nadeel is, dat luchtjes als tabaksrook en bakvet (blergh!) niet zo makkelijk uit kleding wast. Schoonmaakazijn (39 ct bij Deen, 40 ct voor de variant met citroengeur) als wasverzachter schijnt dan te helpen. Heb ik inmiddels ingeslagen, en er ligt nog genoeg wasgoed om het eens uit te proberen…! 😉

By the way: het kan ook met Marseillezeep, en tot nu toe heb ik hier de goedkoopste leverancier gevonden. Maar voorlopig kan ik met 5 liter Sunsoda nog wel even vooruit…!

Tags: , , , ,

2 Responses so far.

  1. Conny Kalkhoven zegt:

    Dappere actie! Ik ben benieuwd hoe dit je op de langere duur gaat bevallen, schrijf je daar tzt nog over? En voor het luchtje: het schijnt dat de lavendelazijn van de Action wel prettig ruikt, mss een idee? Kijk voor de zekerheid even in de handleiding of je wasmachine tegen azijn kan!

  2. Marijke zegt:

    Even checken op de online handleiding: daar staat dat ik alleen was- en nabehandelingsproducten mag gebruiken die voor huishoudelijke wasautomaten geschikt zijn. Helder als koffiedik 😉 maar ik google even verder, want als het ten koste van de wasmachine gaat is het ook penny wise but pound foolish 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *