Witte bonensoep met mosterd en spekjes


Witte bonen soep met mosterd en spekjes.

6 tot 8 personen.

Ingrediënten:

 • 500 gr. droge witte boontjes (€0,99)
 • 3 kippenbouillonblokjes (kunnen ook andere bouillonblokjes zijn, is maar net wat je in huis hebt) (€0,29)
 • 2 aardappelen (optioneel) (€0,50)
 • Grove mosterd (scherp of mild naar smaak) (€0,30)
 • fijne mosterd (scherp of mild naar smaak) (€0,25)
 • 250 gr. spek mager gerookte spekreepjes (€1,00)
 • 2 middelgrote uien (€0,25)
 • zout en peper naar smaak.

Totaal prijs : €3,68

Mosterdsoep met grove mosterd en spekjes

Mosterdsoep met grove mosterd en spekjes

 

 

 1. Zet de witte boontjes in 3 tot 4 liter water een nacht van te voren in de week, en kook ze gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Als je een snelkookpan hebt, dan is de kooktijd ergens tussen de 7 en 11 minuten.
 2. Bak de spekreepjes krokant, haal ze uit het vet en zet ze apart.
 3. snij de uien fijn, en fruit deze in het vet van de spekreepjes.
 4. als de uien gefruit zijn en lichtelijk beginnen te buinen, doe dan 2 royale eetlepels grove mosterden 3 eetlepels fijne mosterd door de spekjes. Fruit de mosterd en de spekjes nog ongeveer 2 minuten samen. Zet dit ook aan de kant.
 5. Pak de pan met gekookte boontjes, en haal ongeveer 1/3 van de gekookte boontjes uit de pan. Zet deze ook aan de kant.
 6. Doe de 3 kippenbouillonblokjes in de pan met de resterende boontjes en het kookvocht.
 7. Zet hierna de staafmixer in de pan met resterende boontjes en kookvocht en begin te mixen. Het is de bedoeling dat de resterende boontjes helemaal tot puree worden gemixt in het kookvocht.
 8. Voeg het gefruite uitjes met mosterd mengsel toe, en mix de soep nog even door
 9. Kijk hoe dik of de soep is. Als je van een dikke maaltijdsoep houdt, schil de aardappelen, en rasp ze tot sliertjes met de grove rasp. Doe deze zo snel mogelijk in de soep, dit omdat ze anders gaan verkleuren. Je hoeft deze sliertjes ook niet af te spoelen, want het gaat juist om het zetmeel van de aardappel om de soep verder te binden.
 10. Zet de pan weer op het fornuis, en verhit de soep totdat hij bijna aan de kook is. De aardappelreepjes zijn nu gaar.
 11. Doe de spekreepjes en de witte boontjes die je apart hebt gezet in de soep, en proef de soep.Voeg eventueel zout en peper of nog wat mosterd toe.

Eet smakelijk !

 • Opmerkingen:
 • Als je de boontjes in een snelkookpan kookt, laat de pan dan afkoelen voordat je hem opent. Laat de pan niet “schrikken” om de druk eraf te halen. Hierdoor “exploderen” de boontjes als het ware, en zijn ze allemaal stuk. Mocht je dat overkomen, dan is er geen man overboord. In die situatie zet je geen boontjes aan de kant, want daar zitten te veel vliezen tussen, en dat “oogt” niet mooi in de soep. Dan pureer je gewoon alle boontjes met de mixer, en gebruik je alleen wat aardappelsliertjes als garnering. Als je dat niet wil, dan zou je ook van 1 of 2 eieren een paar dunne ommeletjes kunnen bakken, en die in reepjes door de soep doen.
 • In plaats van rauwe sliertjes aardappel, kun je ook een restant gekookte aardappelen van de dag ervoor erdoor doen. Mix die dan alleen wel gelijk met de witte boontjes, zodat je geen aardappelklonten in je soep krijgt.
 • Kies voor een mosterd die jezelf lekker vind. Houd je niet van grove mosterd, dan gebruik je daar gewoon fijne mosterd voor.
 • De prijs van de ingrediënten is gebaseerd op de prijzen van de Albert Hein online winkel. Dit omdat ik tijdens het koken van dit recept bezig was met het opmaken van restanten en ik niet meer wist wat ik ervoor betaald had.

Tags: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *