Wel of geen besparing


Zelfgebakken Krentenbroden en tarwebroden

Zelfgebakken Krentenbroden en tarwebroden

Eerder deze week schreef ik op de facebookgroep:

Mijn bezigheden/besparing van deze week: 4 tarwebroden en twee krenten/rozijnen/sucade/oranjesnippers broden.

Deze keer gebakken zonder toegevoegde suikers en met zout zonder jodium, omdat er 1 brood en 1 krentenbrood naar mijn ouders toe gaat.

En als alles gesneden is, natuurlijk nog een plakje krentenbrood met boter 🙂

Daarop kreeg ik de volgende opmerking:

Mooi dat dit een besparing is maar weet je hoeveel je uitgespaard hebt en gebruik je dat geld voor de challenge?

Hmm, dat is een lastige.

Ik haal zakken meel (25 kg) voor ongeveer 18 euro. Die uitgave beschouw ik als een gewone uitgave, omdat ik dat regelmatig doe. (Als “hoort bij de dagelijkse levensbehoeften).
Zou ik nu zo’n zak meel in de aanbieding halen, voor bijv. 16 euro, dan zou ik die 2 euro verschil in mijn potje doen.

Die tarwebroden die ik gebakken heb, kosten aan ingrediënten (bloem, meel, boter, gist, zout, melk) 77 eurocent. Dit zijn “normale” broden, dwz voor ontbijt, lunch en wanneer iemand zin heeft in een boterham. Het verschil tussen een zelfgemaakt tarwebrood en een supermarkt of bakkers brood reken ik niet uit, omdat dit voor ons “de norm” is.

Het krenten/rozijnen/Sucade/oranjesnippers brood koste 2,32 aan ingrediënten. Ik schat het gewicht per brood op ongeveer 1100 gram. Ter vergelijking: een krenten of rozijnen brood (halfje dus) kost 1,65 per 350 gr. Bij de jumbo. Bij de jumbo zou ik dus minimaal 4,95 kwijt zijn voor een soortgelijke hoeveelheid.
Voor mezelf reken ik dit niet uit, en doe ik ook niets met dit verschil. dit brood eten we bij de lunch of ’s avonds als we trek hebben ipv chips of andere vreterij.

Wat ik wel meereken, is het geld wat ik vandaag van mijn vader gekregen heb voor die broden. Hij is op dieet deze week, ivm een schildklieronderzoek in Groningen. Hij mag niets hebben met jodium, (dus brood gebakken met zout zonder jodium) en hij moet zijn suiker in de gaten houden. De rozijnen/krentenbroden heb ik dan ook gebakken zonder extra toegevoegde suikers (normalerwijze gaat er 150 gr. Basterdsuiker in een brood)

Ik heb hem dus 1 jodiumvrij en suikervrij tarwebrood gegeven en een krentenbrood. Dat kostte mij samen 3.02 aan ingrediënten. Doe ik er ook nog wat stroomkosten bij, dan denk ik dat mij dit in totaal 3,50 euro kostte.

Mijn vader gaf mij 10 euro voor dit brood, en hij stond erop dat ik dat geld aannam. Ik gaf hem aan dat ik dat bedrag echt niet kwijt was geweest aan ingrediënten, maar hij vond dat hij mij dat toch wilde betalen, want bij de bakker was hij dat geld ook kwijt geweest.En ja, daar zit ook wat in, ze halen het brood altijd bij de echt bakker en daar betaal je ook voor.

Die 10 euro minus de ingrediënten (3,50) gaan dus wel in mijn spaarpotje. Want dat is geld wat ik anders niet had gehad. Ergens ben ik ook nog geneigd om dat hele bedrag in mijn potje te doen, want ik wilde ze dat brood gewoon kade geven, gewoon omdat het kan. Voor mij is het niet veel werk, ik doe hem er een groot plezier mee, dus waarom niet? Komt bij, als je op dieet staat, en je voelt je al niet lekker, dan is het belangrijk dat je eten eet wat je wel lekker vindt.

Kortom, er gaat weer 10 euro in mijn potje 🙂

PS: snappen jullie mijn logica?

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *