Week 4, bonnetjes en boodschappen


Zo… Zondag avond, tijd om de balans op te maken.

Vandaag ben ik content over mezelf. Al met al heb ik me leuk aan mijn zelf gestelde budget gehouden, ik had geld over en ik heb zelfs nog wat groenten en vlees voor aankomende week gehaald. Afgelopen week heb ik gedeeltelijk uit voorraad gegeten, en gedeeltelijk e.e.a gekocht. Voorraden raken namelijk ook op 🙂

image

image

 

 

 

 

 

 

 

 

Aankomende week wil ik de grote bulk boodschappen maar eens online bestellen bij een dorps supermarkt. Eens kijken hoe dat functioneert, en het lijkt me gewoon fijn dat ik daar niet mee hoef te sjouwen. Vorig jaar schreef ik over de kleine dorpssupermarkten het volgende:

 

Consuminderen is niet alleen minder uitgeven, maar ook bewuster uitgeven, niet meegaan in de waan van de dag, en maar kopen kopen kopen….

En nu ben ik niet van de oproepen om iets te lezen of om iets te kopen, maar ik wil je wel vragen om eens over het volgende na te denken.

In de kleine buitendorpen staan vaak kleine supermarkten. Steeds meer supermarkten in de kleine dorpen moeten hun deuren sluiten, om de doodsimpele reden dat meer en meer mensen hun boodschappen halen in de grotere dorpen en steden in de regio.

Als je je boodschappen gaat doen, denk er dan eens over na om die boodschappen bij een van die kleinere supermarkten te doen.

Als je besluit om een stamppot buffet te maken met de kerst, of om gewoon “aardappelen-groente-vlees-toetje-soep-toastje-kaasje-borrelnootje” te eten ga dan eens langs die kleine supermarkt.

En ja, het kan zijn dat je iets duurder uit bent als bij de grote supermarkt in de stad, en misschien moet je er ook iets voor omrijden. Er zijn alleen wel voordelen:

1: Meer als voldoende parkeerruimte
2: je hoeft niet over de koppen heen te lopen, de winkel is lekker rustig
3: de kleine middenstander in dat dorp verdiend een paar centen extra
4: Jouw boodschappen (en misschien dat je er vaker gaat komen voor de rust en de ruimte) en de verdienste daarop helpen ook de plaatselijke bevolking. Het zorgt er namelijk voor dat die winkel kan blijven bestaan, en dat is erg belangrijk voor de inwoners van de kleine dorpen.

Het zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, en dat gezinnen met kinderen ook op de dorpen blijven wonen.
Waardoor de scholen en het verenigingsleven ook behouden blijft.

Kortom, ook al zou je een paar euro extra kwijt zijn in vergelijking met dezelfde boodschappen in de “grote stad” dan weet je wel dat die extra euro’s heel wat meer doen dan alleen de kleine middenstander blij maken. Je draagt bij aan de leefbaarheid van het platteland.

Consuminderen is bewust geld uit geven, en ervoor kiezen wat je met je geld doet. En kiezen voor je medemens is iets wat je rijk maakt. Misschien niet in euro’s op de bank, maar wel als mens.

En nu is het zover, ik kan de kleine supermarkten ondersteunen door online boodschappen te doen. En daar ben ik helemaal blij mee!

 

Oja, ik heb €15,65 overgehouden. Ik ga dan ook week 15 afstrepen.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *