Wasverzachter kopen of zelf maken?


Er zijn van die dingen die je het leven aangenaam maken. Wasverzachter is daar één van. Het gevoel om een lekker zacht shirtje uit de kast te pakken in plaats van een stuk karton om dat je je was binnen droogt, kan heel aangenaam zijn.

Het nadeel van wasverzachter is alleen dat het behoorlijk prijzig kan zijn, en als je voor de goedkopere wasverzachters gaat, dan ruikt het niet lekker. Ook kan het zijn dat je allergisch reageert op wasverzachter waardoor je het niet kunt gebruiken.

Hieronder vind je een paar kostenbesparende tips om je kleren zachter te maken

 • Azijn: Dit is gewoon de allerbeste manier om je was te verzachten en het grote bijkomende voordeel is dat het ook nog eens milieu vriendelijk en groen is.
 • Voeg gewoon een 1/2 koffie kopje aan azijn toe aan je laatste spoelwater. Dat is alles. Als je toevallig nog een wasbal bedoeld voor wasverzachter hebt, dan kun je die vullen met azijn ipv wasverzachter.
 • Als je een deken of dekbed in je wasmachine hebt, of kleren die “kriebelen” dan kun je een vol koffiekopje met azijn gebruiken.

Er zijn ook wasverzachterdoekjes voor in de wasdroger, deze zijn alleen erg duur in gebruik. Ook die zijn gemakkelijk zelf te maken.

Neem 3 delen water en 1 deel (goedkope) wasverzachter en meng dat door elkaar heen. Neem dat een stukje katoenen stof (iets wat goed tegen de hitte van de wasdroger kan) en knip dat in vierkantjes van 10 bij 10 centimeter. Maak de doekjes nat in de wasverzachter-water oplossing en knijp ze goed uit. Voeg dan 1 nat doekje bij je was in de wasdroger. (In plaats van een doekje kun je ook een klein sponsje nemen)

Let er alleen wel op, dat je in je enthousiasme niet te veel wasverzachter gaat verdunnen. Als je namelijk een grote hoeveelheid maakt en je bewaart datgene wat je niet nodig hebt, dan kan het zijn dat het slijmerig wordt.

Op deze manier kun je wel een jaar tot anderhalf jaar doen met een fles wasverzachter.

Wil je toch persé de kant en klare wasmachine doekjes blijven gebruiken:

Laat hier het halveringsprincipe op los. Knip de doekjes door het midden en gebruik de helft. Als dat goed bevalt, dan knip je de andere helft ook door het midden (dan heb je dus 1/4 van een heel doekje) en gebruik deze. G

Ga op zoek naar je persoonlijke pijnpunt en ontdek of je verpakking 2 maal, 3 maal, 4 maal of misschien wel 8 maal langer mee gaat!

 

Tags: , ,

2 Responses so far.

 1. Harriët zegt:

  Leuk verhaal! Ik gebruik sinds een jaar geen wasverzachter meer maar schoonmaakazijn met lavendelgeur. Een half dopje van een wasverzachterfles (de schone schijn ophouden voor huisgenoten). Zoonlief en manlief (die nota bene de strijk doet!) hebben de eerste maanden niets gemerkt, totdat ik het ze verteld heb. Toen konden ze niet anders dan toegeven dat het net zo goed werkt. De enige was die nog in de droger gaat, zijn de handdoeken. En ook die komen er heerlijk zacht uit. Goede oplossing dus!

  • Dalanjo zegt:

   ja, geweldig he? dat soort dingen.
   Zo Heb ik meer dan 1 jaar de waspoeder verdund met soda :-),
   Mijn hulp gebruikte ook standaard heeeeeel veel waspoeder.
   Soda is in iedergeval veeeeeel goedkoper als wasmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *