Verschrikkelijke verjaardags verrassingen


Stel je eens voor, je bent jarig en je hele familie zit rond de tafel lekker achter een kop koffie met een gebakje. Dan komt Tante Cornelia binnen en legt enthousiast haar pakje op de tafel. Je geeft haar een kopje koffie, en gaat verder met uitpakken. Dan is haar pakje aan de beurt. Je opent het, en tot je grote schrik en verbazing zie je een slecht dichtgeplakt coolblue doosje, met daarin een verfrommeld stuk inpak papier, en daarin zitten de door jou zelfgebreide sloffen met roze pompons. 

Even weet je niet wat je moet zeggen, maar je weet je te herpakken, en je bedankt haar met een stalen gezicht en je gaat weer verder met uitpakken. En je weet, dit komt nooit meer goed…

Als je zelf nog nooit in de verleiding hebt gestaan om iets te “her-geven” dan is dat fantastisch. Dan heb je nog nooit een cadeautje ontvangen waar niet tevreden mee was, en dan heb je een verschrikkelijk attente familie en vrienden kring, die feilloos weten wat jij wil hebben, en wat je kunt gebruiken. De meesten van ons zijn niet zo gezegend. Die hebben familieleden die er klakkeloos van uit gaan dat wat zij leuk vinden, jij ook leuk vind, en dus krijg je een elektrische melkkoker, terwijl je lactose intolerant bent.

Her-geven kan hiervoor dé oplossing zijn. Tenminste, als je het met verstand en beleid doet, en niet zoals tante Cornelia met de charme van een baviaan die met mes en vork eet. Her-geven kan zowel voor jou als voor de ontvanger een uitkomst zijn.

Waarom zou je dingen gaan “Her-geven”?

Simpel:

 • Je kunt het niet gebruiken. Weet je nog wel die melkkoker die je gekregen hebt, en die jaren stof heeft staan verzamelen in de kast met keukenspullen? Of die fles met wijn, terwijl je zelden of nooit geen wijn drinkt?
 • Je vindt het niet mooi. Hoe lief en aardig bedoeld ook, die rode sweater die je gekregen hebt vind je domweg niet mooi. Je hebt altijd al een hekel gehad aan de kleur rood, en er is dan ook geen rood kledingstuk te bekennen in je kast. Of dat “grappige” bordje voor aan de muur met tegeltjes wijsheden erop, is domweg jouw smaak niet. En grappig vind je het al helemaal niet.
 • Iemand anders in jouw familie of vrienden kring zou het helemaal geweldig vinden. Stel je hebt een handwerkboek gekregen met allemaal haak patronen voor amigurumi (schattige gehaakte diertjes). Alleen de laatste keer dat je gehaakt hebt is 18 jaar geleden toen je zwanger was van je eerste kind, en je zou al helemaal niet weten waar je haaknaalden gebleven zijn. Je weet alleen wel zeker dat jouw achternichtje dit helemaal geweldig vindt, en er dol gelukkig mee zou zijn.
 • Je hebt geen zin om in de rij te gaan staan voor de klantenservice met de vraag of je het kunt ruilen. Dit zou je als “lui” kunnen bestempelen, maar ook kun je het zien als vooruit plannen. Je hebt nu al 1 cadeautje om weg te geven. En het bespaart tijd. En tijd is geld.
 • Je bent “groen” bezig. Hergebruiken en recyclen gaat ook hier op.
 • Je bespaart geld. Wie wil dat nu niet?
 • “Her-geven” bespaart tijd. je hoeft niet op zoek naar het perfecte cadeau, je hoeft er niet over na te denken, en ook hoef je het niet in te pakken, of er voor te betalen.

 

Zo dit waren de redenen om je toch bezig te houden met “her-geven” en waarom het helemaal niet zo’n slecht idee is. Nu zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden, wil je dit tot en succes maken. (en om niet zo dom in de weer te zijn als tante Cornelia)

 

 1. Het cadeau wat je wil geven moet in perfecte conditie verkeren. Alles wat zichtbaar gedragen of beschadigd is, kun je niet weggeven. Dat moet je dan maar op marktplaats verkopen.
 2. En dan nog een heel belangrijk iets: Degene waar je het van gekregen hebt, moet het cadeau niet missen. Dus familie erfstukken en alles wat de originele gever handgemaakt heeft, of bijzonder unieke cadeau’s moet je niet weggeven. Doe je dat toch, dan weet je dat daar een enorme heibel over kan ontstaan.
 3. De nieuwe eigenaar van het cadeau moet ver weg wonen. Dus cadeau’s vanuit Friesland kunnen het best verhuizen naar Limburg, en anders om.
 4. Houd familie relaties in de gaten. Het veiligste is om cadeau’s van de ene kant van de familie naar de andere kant van de familie te geven. Dus de fles badschuim met body lotion die je van je zus hebt gekregen, kan het beste naar een nicht van je partner toe gaan. De kans is namelijk heel klein dat die beide dames samen koffie drinken, en dat het onderwerp van gesprek dan toevallig op jouw cadeau terecht komt.
 5. Wees er van overtuigd, dat datgene wat je weg geeft, ook met plezier ontvangen en gebruikt gaat worden. Je wil namelijk voorkomen dat je een cadeau creeert wat het “her-geef” circuit in gaat, en dat je na verloop van tijd het zelfde cadeau nog een keer krijgt.
 6. Draag er zorg voor, dat je het cadeau netjes opnieuw inpakt (in een nieuw stukje inpakpapier) en zorg er ook voor dat je alle labels en prijsstickers vervangt. Ook zou je er een nieuw naam labeltje aan kunnen doen. Hoe dan ook, verwijder alle sporen van een vorige eigenaar. Het doet de relatie tot de ontvanger geen goeds als die ontdekt dat de naam van de vorige ontvanger slecht is uitgegumd, en dat er dan een nieuwe naam overheen is geschreven.

Hou in ieder geval de gedachte van “her-geven” in je achterhoofd. Als je je dan houdt aan de belangrijkste redenen waar je om moet denken, dan kun je dat ongewenste cadeau veranderen in een gewenst cadeau voor iemand anders. Het komt er gewoon op neer, dat je er verantwoordelijk mee om gaat, en je mindset veranderd.

En laten we eerlijk zijn, wat is er nu leuker dan iemand anders gelukkig maken met jouw ongeluk?

 

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *