Sparen met weinig inkomen


Het Nibud geeft het advies 10% van je inkomen te sparen voor verwachte en onverwachte onregelmatige uitgaven, zoals vakantie, een kapotte wasmachine of nieuwe kleding voor kinderen in de groei. Met een buffer maak je de kans op financiรซle problemen veel kleiner. Dat bericht bracht nogal wat gemor teweeg bij mensen met een laag inkomen: hoe kun je van 915 euro bijstand (eenpersoonshuishouden of eenoudergezin) 91,50 per maand opzij leggen?

Het Nibud kwam al snel met een reactie: die 10% is een richtlijn. Dit stond overigens ook al in het originele bericht, maar ja, mensen lezen liever alleen maar koppen ๐Ÿ˜‰

Het is natuurlijk voor elk huishouden verschillend hoeveel gespaard kan worden.ย Het Nibud snapt dat het niet voor iedereen makkelijk is om geld opzij te zetten. De tien procent is een richtlijn, een streven.ย Maar hoe kun je sparen als je nauwelijks rond kan komen?

In de reactie (waar ik me redelijk in kan vinden) staat ook een voorbeeldbegroting voor mensen in de bijstand (zie bijlage). Daar heb ik toch wel wat kanttekeningen bij.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Bron: Nibud

Even dat lijstje bekijken en mijn eigen situatie (sociale huur, alleenstaand) er mee vergelijken qua uitgaven. Ik weet dat het een voorbeeld is, maar sommige cijfers vind ik wel รฉrg optimistisch…!

* Mijn huur is toch echt ca. 580 euro (toevallig net onder de recentelijk ingestelde toekenningsgrens voor de laagste inkomens, dus ook toegankelijk voor mensen met een bijstandsuitkering) minus die genoemde 195 huurtoeslag = 390 euro. De stad waar ik tot 2012 woonde vroeg met droge ogen nog veel meer voor mijn oude driekamerflatje dat nu zelfs tegen de 700 euro doet. Als jij een uitkering krijgt, zullen ze dat flatje niet eens meer aan je toewijzen! Het is hier dus goedkoop huren met relatief lage wachttijden, maar… voor 436 euro heb je een jongerenflatje met sanitair uit het bouwjaar 1979 (mijn ene jongvolwassen kind woont er heel gelukkig, maar zal er denk ik niet oud in willen worden).

* Gas klopt wel ongeveer, maar elektriciteit zit ik echt hoger (rond de 50, en ik heb echt niet overal licht aan).

* Water zit ik rond de 15 euro per maand. En dan kreeg ik een tijdje geleden nog een berichtje dat mijn meterstanden zo laag zijn, en of ik het nog eens goed wilde controleren ๐Ÿ˜†

* Telefoon/internet/televisie is wel lager (38), tenzij je je mobiel moet meerekenen, dan zit ik er met 13 euro (excl. eventuele 0900-belletjes) erbij net een paar euro boven.

* Verzekeringen: is dat incl. ziektekostenverzekering? Als ik even snel reken (inclusief de verzekering voor mijn dure fiets) kom ik op die manier aardig in de richting. Maar als ziektekostenverzekering is meegenomen, dan moet je daar toch weer die 83 euro zorgtoeslag vanaf trekken? Ben ik dan zo onderverzekerd of snap ik het niet goed?

* Lokale lasten liggen rond de 55-60 (excl. hondenbelasting van 5 per maand; een hond is immers een keuze ๐Ÿ˜‰ ). Daarbij gaat Nibud automatisch uit van kwijtschelding, maar zelfs als je een minimaal spaarcentje hebt krijg je die niet meer (hier in ieder geval niet). Wat een goede kennis van me, die met pijn en moeite slechts een paar honderd euro had gespaard voor de kosten voor de opleiding van haar kind dit jaar lelijk opbrak.

* Contributies/abonnementen: 18,= (Spotify en Vrienden op de Fiets – zie ook hieronder)

* Vervoer: 99 euro treinabonnement (Dalvrij) per maand en dan reken ik onderhoud voor mijn intensief gebruikte fiets niet mee (vorige maand twee keer een paar tientjes kwijt, ik kan het helaas niet zelf repareren). Had ik dat abonnement niet, dan was ik nog meer kwijt (ook met 40% korting), want ik moet regelmatig voor niet-vrijetijdszaken naar “de grote stad” en ik bezoek ook mijn bejaarde ouders, die niet in de regio wonen en niet meer zelfstandig kunnen reizen. Nota bene: een auto had me nog meer gekost aan benzine, en dan reken ik onderhoud nog niet eens mee!

* Kleding, schoenen en inventaris vind ik dan weer hoog geschat, maar ik haal veel tweedehands en doe kleding pas weg als het kapot is of niet meer past. Idem onderhoud huis en tuin: onderhoud is service-abonnement (5 euro) van de woningbouwvereniging en tuin doe ik met de cadeaubonnen die ik voor mijn verjaardag vraag. Dat ik niet mee doe met mode en trends scheelt ook een boel geld ๐Ÿ˜‰

* Verder: tegenwoordig is het steeds lastiger om via bijzondere bijstand apparatuur vergoed te krijgen. Ik hoor dat je dan naar de kringloop wordt verwezen, maar daar staat zelden apparatuur als witgoed (weet ik, omdat ik de afgelopen 2 jaar 2 kinderen op eigen benen heb geholpen ๐Ÿ˜‰

Maar voor de rest klopt het wel.

Wat ze noemen, bijv. afdankertjes via-via, is voor ons heel gewoon. Mijn beide kinderen hebben hun appartement ermee ingericht en zijn er heel gelukkig mee!

Ik heb zelf huisdieren, en die kosten geld. Ik koop eten en bodembedekking liefst wat groter in, dat scheelt veel geld, maar het is wel even investeren als je voor 20 euro bodemstrooisel koopt omdat ze dat 1) gratis komen brengen en 2) dat per kilo vele malen goedkoper is dan kleine verpakkingen. Ik doe er wel een maand of 5 mee, dat dan weer wel, dus elke week een euro in het dierenpotje en ik ben er ๐Ÿ˜‰
En bedenk, ik herhaal het nog maar eens: ook het hebben van dieren is een keuze! ๐Ÿ™‚

Hou ik dan nog wel geld over voor vrijetijdsbesteding, uitstapjes en vakantie? Ja, maar soms kan het ook met weinig of zelfs geen geld.

Ik heb al dat treinabonnement en ik heb, naast tuinbonnen, ook een Museumkaart cadeau gekregen, dus ik hoef me niet te vervelen. Met mooi weer neem ik mijn fiets mee in de trein (6,10 voor een dagticket) om elders een end te gaan fietsen/ Zo heb ik, in gedeeltes, het Pieterpad benaderd op de fiets. Ook ben ik lid van Vrienden op de Fiets (8,=/jaar) waar je voor ca. 20 euro kunt overnachten bij een B&B of particulieren thuis incl. ontbijt, indien de treinverbinding niet goed is (zoals eerder dit jaar, toen ik op zondagochtend vroeg ergens moest zijn, maar de trein vertrekt op zondag pas om 8 uur vanaf hier!).

Nog een tip: word vrijwilliger bij festivals en evenementen! Entree, eten, drinken en indien nodig onderdak krijg je gratis, het is natuurlijk wel hard werken (denk aan op- en afbouw, decorbouw, techniek, catering, en het bemannen van de kassa en informatiestands) maar je krijgt ook heel wat mee van zo’n gebeurtenis! Dat zijn mijn vakanties en je blijft er heerlijk jong bij ๐Ÿ˜‰ Op de site van festivals en evenementen staat vaak onderaan ergens bij de kleine lettertjes een link naar vrijwilligers. Overleg het wel even met het UWV als je werkloos of afgekeurd bent, of de sociale dienst als je in de bijstand zit.

Sparen doe ik vooral van vakantiegeld (waardoor ik bijvoorbeeld vorige week de onverwacht overleden wasmachine kon vervangen), en verder mik ik muntgeld in een spaarpotje om onverwachte kleine klappen op te vangen (zoals afgelopen maand, toen mijn fiets stuk ging).

Enne… De 52-weken-challenge staat weer te beginnen ๐Ÿ˜‰ Al spaar je in dubbeltjes of centen, elk beetje helpt!

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *