Op pad en iets eten


Ik vind het heerlijk om af en toe op pad te gaan. Een fietstocht, een museumbezoek (tip: vraag een Museumkaart voor je verjaardag!), even er uit! Ik heb het altijd fijn gevonden om te lunchen met een kroket en een kopje koffie, of te dineren met een haaienvinnensoep en een loempia (ik eet niet veel). Maar als de bodem van de schatkist in zicht komt en je toch je spaarpotje wilt spekken, is de horeca een belangrijk bezuinigpunt.

Zelf je eten en drinken meenemen dus.

Plastic bakjes heb ik genoeg in huis. Ouderwetse broodtrommeltjes, kleine bakjes voor bijvoorbeeld wat smeersel of strooisel (Action!), wat grotere bakjes voor salades of zo, en wie het trendy wil aanpakken kan tegenwoordig terecht bij de nieuwste hype: de op de Japanse Bentō-box geïnspireerde lunchdozen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan (dat heb je nou eenmaal met trends). De bakjes van Action zijn misschien minder sexy maar werken ook prima 😉 (overigens is die hele Bentō-rage wel weer leuk als je inspiratie wil opdoen voor de inhoud van je Actionbakjes 😉 ).

Afhankelijk van reisdoel en de tijd dat je onderweg bent, varieert de inhoud van gewoon bruine boterhammen (belegd, of het beleg apart meenemen), een maaltijdsalade (denk aan pasta, iets met gare kip of zo), koude stukjes pizza (gewoon zelf bakken en beleggen met waar je zin in hebt – hou er wel rekening mee dat gesmolten kaas een harde plak kan gaan vormen als het afgekoeld is), thermoskan/-beker met soep of iets anders dat warm moet blijven (balletjes in saus, knakworstjes)…

Bedenk wel: ga ik een museum in, of fietsen, of iets anders? Het is natuurlijk niet handig om met een uitgebreide lunch én diner in je rugtasje het museum in te gaan; in een fietstas gaat dat al een stuk makkelijker. In het museum heb je genoeg aan een broodtrommeltje en een thermosmok die weinig plek inneemt (investeer wel in een lekvrije, goedkoop kan vaak duurkoop zijn!) of goed afsluitbare beker.Koelelementen mee is handig bij warm weer, maar kan wel condensvocht afgeven, is mijn ervaring. Hou daar rekening mee als je je tas droog wil houden. Ik doe dit eigenlijk alleen als ik ga fietsen, dan doe ik het in mijn fietsmand. Mijn ervaring is ook dat goed gekoeld eten lang koel blijft, verpak het eventueel in kranten of bubbeltjesplastic.

Waar ik vaak mee overhoop lag was mijn bestek. Ik had ooit een flinke voorraad plastic bestek, maar echt stevig is dat niet. Ik heb al vaak beteuterd naar een afgebroken tand van een vork of een gehalveerd mesje gekeken. Gewoon bestek dan maar.

Om dit prettig te kunnen vervoeren en gebruiken heb ik een oud gastendoekje veranderd in een soort etui om het bestek in te kunnen doen, en het vervolgens oprollen (zodat het bestek niet door je tas kan zwerven, ook prettig als het gebruikt is) en dichtstrikken. Zo simpel te realiseren, zelfs zonder naaimachine!

Een haaienvinnensoep kost, afhankelijk van de regio, 2,50 tot 4 euro. Een loempia 3 tot 5 euro. Kroket (zonder broodje) met koffie 3,50 tot 5 euro. Dat bespaar ik nu, en als je regelmatig op pad bent tikt dat leuk aan! Ik heb wel 3 euro uitgegeven om in de uitverkoop een vork, mes en lepel te scoren (maar dat kan net zo goed uit je eigen la komen), er komt nog een simpel schilmesje bij voor fruit (wat in de keukenla ligt moet nodig vervangen worden wegens bot en versleten), en wat neemt het nou voor ruimte in in een rugzakje?

De etui kan ook handig zijn als je even je handen wil drogen of iets schoon wilt vegen. Thuis even door de wasmachine en klaar is Klara.Laat het fietsweer maar aanbreken!20170130_135845

Tags: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *