Het Halveringsprincipe


Een manier om beter met je budget uit te komen is een hele simpele en een hele effectieve. Namelijk door minder uit te geven. Simpel he? Misschien te simpel en te eenvoudig. Maar toch… Denk er maar eens over na. Waar geef je je geld aan uit en ben je tevreden met die aankopen. Het halveringsprincipe

Vaak gaan we boodschappen doen uit gewoonte, uit gezelligheid of omdat we toch in de buurt zijn als we de kinderen van school halen. Of we gaan naar de winkel omdat we niet weten wat we willen eten en we hopen op die manier inspiratie op te doen.
Het zijn allemaal momenten waarop de winkels feilloos inspelen. Aanbiedingen staat smaakvol gepresenteerd, er staat een dame die je laat proeven en als je eindelijk in de rij bij de kassa staat, dan wordt je daar ook nog verleid door allerlei aanbiedingen.

Terug naar minder uitgeven.Om dat te doen kun je kiezen uit verschillende manieren. Je kunt besluiten om na het eten boodschappen te doen. Dat verkleint al de kans dat je “omdat je trek hebt” allerlei lekkere dingen gaat kopen, die je eigenlijk niet nodig bent.

Je kunt kiezen om alleen nog maar B-producten of huismerk producten te kopen. Dat scheelt vaak aanzienlijk in de prijs maar de smaak wil ook nog wat. Soms is het dat het nét niet of is het domweg niet lekker.

Wat ook een manier is, is het halveringsprincipe. Het halveringsprincipe is even eenvoudig als geniaal, en kan een aanzienlijke besparing opleveren.
Het halveringsprincipe bestaat uit het idee dat we van veel producten domweg te veel gebruiken.
Te veel wasmiddel, te veel shampoo, te veel afwasmiddel, te veel broodbeleg, te veel koffie, en ga zo maar door.

Zo kwam ik op een gegeven moment tot de conclusie dat een groot bedrag van mijn budget opging aan koffie. 4 Tot 5 pakken koffie in de week was heel normaal. En aangezien ik al eens overgestapt was op het goedkope merk van de Aldi, (wat ons heel slecht bevallen was) besloot ik om het halveringsprincipe toe te passen op ons koffie gebruik.

Als eerste besloot ik om de hoeveelheid koffie die ik nodig had voor een kan koffie te halveren. (wij zetten toen erg sterke koffie). Ik ging toen van de 12 scheppen voor een volle pot, terug naar 6 scheppen. Dat was niet lekker. De koffie was te dun. En dus kwam er een schepje bij. En nog een schepje. Net zolang totdat ik tevreden was over de smaak. Nu gaan er bij ons nog maar 8 schepjes koffie op een volle pot koffie, in plaats van 12. Dat is een besparing van 25%!

Daarna besloot ik om het aantal koffie momenten te halveren. Het gebeurde namelijk nog wel eens, dat ik aan het einde van de middag compleet “flauw en wiebelig” was van de koffie. In plaats van 5 tot 6 kannen koffie besloot ik om nog maar 2 tot 3 maal koffie per dag te zetten en kleinere kopjes te gebruiken voor de koffie. Gewone koffie kopjes in plaats grote koffie mokken. En ik besloot om een keer vaker thee te zetten.
Ook deze gedragsverandering leverde mij een besparing op van 40 tot 50%.

Eind van het liedje? Gemiddeld genomen kunnen wij nu uit komen met 2 tot 2,5 pakken koffie in de week. Dat is een besparing van 50% op de koffie, zonder dat wij het gevoel hebben dat “het niet meer leuk is”
Die besparing levert mij €7,20 per week op (2 pakken koffie à €3,60). Minimaal. Dat levert mij op jaarbasis een besparing op van €375! En dan heb ik het nog niet over het feit dat ik ’s avonds niet meer lig te stuiteren in bed van de cafeïne van al die koffie, en beter in slaap kan komen.

Het halveringsprincipe kun je toepassen op heel veel dingen. Neem nu een wasmiddelen. Wanneer heb je voor het laatst echt gemeten hoeveel wasmiddel je gebruikt? Meet dat eens, en doe dan de volgende keer dat je wast de helft van die hoeveelheid bij je was. Als je klaar bent met wassen, bekijk dan het resultaat. Is dat goed? Dan halveer je de hoeveelheid wasmiddel de volgende keer weer. Weer bekijk je het resultaat. is dat nog steeds goed? Weer halveren. Is dat niet meer goed? Dan heb je je pijnpunt bereikt. Alles wat je nu gebruikt en minder doet zeer. Dat doe je dus niet meer. Dan ga je 1/2 stapje terug. Is het resultaat nog steeds niet naar tevredenheid? dan ga je weer een 1/2 stapje terug, en bekijkt het resultaat. Als dat goed is, dan blijf je die hoeveelheid aanhouden.
Dit kan ~ afhankelijk van je “normale” gebruik~ een besparing opleveren van 30, 40, of 50 procent, of zelfs meer.

Op deze manier kun je door het halveringsprincipe aan te houden, ook besparen op je badschuim, je douchegel, je tandpasta, je afwasmiddel, je allesreiniger, en ga zo maar door.

Het halveringsprincipe kun je ook toepassen op het aantal malen dat je boodschappen doet in de week. Halveer dat. Ga je normalerwijze altijd 4 keer? Ga dan nu 2 keer. Dat scheelt je de helft in tijd, de helft aan brandstofkosten, en de helft aan impuls aankopen.

Ik zelf pas het halveringsprincipe ook rustig toe in de keuken. Een pastasaus maken voor de pasta? Dat kan ook prima met de helft aan geruld gehakt, aangevuld met hetzelfde gewicht aan fijngehakte winterpeen (lekker zoet) of met dezelfde hoeveelheid fijngesnipperde ui. Of met fijngehakte bleekselderij. Idem dito voor Goulash, Hachee, ragout, en allerhande andere sauzen.

 

 

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *