Chinees haar in brood & rundvlees met paard?


Gisteren of eergisteren kwam het voor het eerst voorbij, de mededeling dat de kans bestond dat er chinees haar in je brood zou kunnen zitten. Zie deze uitzending van keuringsdienst van waarde Ook kwam deze week de mededeling voorbij dat er weer paard in rundvlees aangetroffen was.

Nu is het niet zo dat ik persé geen paardenvlees wil eten. Chinees haar in mijn brood? ach er zit hier wel eens vaker een haar door het eten. Mijn jongens hebben er zelfs als een grap overgemaakt, dat is het “geheime ingrediënt” wat het eten zo lekker maakt.

Het grote verschil alleen tussen mijn haar door het eten en het chinese haar door het brood, is het feit dat mijn haar niet chemisch voorbehandeld is, en dat het zichtbaar is dat die haar erin zit. Nu ben ik er echt wel van overtuigd dat het geheime ingredient van de chinezen iets toevoegt aan het brood. Het zal echt zorgen voor een beter en langer houdbaar product.

Waar ik de grootste moeite mee heb, is dat ik het niet weet. Het hoeft volgens de europese wetgeving ook niet op het etiket te staan. Die wet zegt namelijk het volgende

Quote keurings dienst van waarde:

L-cysteïne valt niet onder die grondhulpstoffen. De stof heeft een functie in de bereiding van het brood en wordt daarom op grond van de wet gedefinieerd als technische hulpstof. Het zorgt ervoor dat het deeg soepeler wordt, wat de bereiding van brood versnelt. Technische hulpstoffen zijn wettelijk gezien iets anders dan ingrediënten en hoeven daarom niet op het etiket te worden vermeld. Dit betekent niet dat het niet meer in het eindproduct zit. L-cysteïne zit wel degelijk in je brood maar staat dus als gevolg van Europese wetgeving niet op de verpakking.

Bron: Europese wet

Daar zit mijn grootste probleem. Het niet weten. Er geen keus voor kunnen maken. Het zorgt er ook voor dat ik met nog meer argwaan door de supermarkt heen loop en naar de vitrines en koelingen met vlees kijk. Wat zit er allemaal in de voorbehandelde en voorbewerkte produkten? Ik zou het niet weten. Helemaal niet nu ik ook geleerd heb dat er technische hulpstoffen zijn, die niet op een etiket hoeven te staan.

Wat dat aangaat vind ik een islamitische slager een verademing. Daar liggen gewoon nog stukken vlees in de koeling, waarvan duidelijk is dat het alleen maar vlees is, en niet meer.
Het enige wat je daar voor nodig bent is een scherp mes en eventueel een gehaktmolen.

En wat betreft het chinese haar in het brood: Mocht je dat perse niet willen, dan zit er maar 1 ding op. Dat is zelf bakken.  Zelf bakken en zelf je ingrediënten uitkiezen, dus geen kant en klare pakken van koopmans of soubry of welk merk dan ook. ’t is even wat werk, maar dan weet je wel wat je eet.

Tags: , , ,

2 Responses so far.

  1. cécile zegt:

    Broodverbeteraar wordt al jaren gebruikt om het brood langer vers te houden.
    Als je brood zelf bakt kun je vit.c gebruiken. Of natuurlijk gesneden en wel in de diepvries bewaren.

    Als je het programma bekijkt zul je zien dat het ook met ‘westers’ haar kan. Er zit geen haar in je brood maar een aftreksel van dat haar, dat gedroogs wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *