Budgetteren of niet?


img_0474Op het internet las ik net:

Budgetteren is een proces waarbij men zijn of haar uitgavenpatroon aanpast aan zijn of haar inkomsten. Budgetteren wordt over het algemeen als oplossing aangedragen wanneer men structureel te weinig geld overhoudt aan het einde van de maand.

Laat ik voorop stellen dat het helemaal niet slecht is om een budget te hebben. Weten waar je aan toe bent is belangrijk. Als je dat weet, dan kun je ervoor kiezen om elke week/maand met een vast budget te werken voor je huishoudgeld.

Ik werk niet met een vast budget. Het nadeel daarvan vind ik, dat je heel snel het gevoel krijgt dat je A: Chronisch tekort komt, of B: de gedachte: “hey, ik heb nog geld over binnen mijn budget, ik kan dus nog wat kopen”
Daar komt ook bij, dat je “dure” weken hebt, en “goedkope” weken. Zou je dan met een strikt budget werken, dan zou je in de dure weken geld tekort hebben, en in de goedkope weken heb je de neiging omdat je nog wat over hebt, het hele budget op te maken.

Sinds begin september laat ik mijn boodschappen thuis bezorgen. Dat doe ik sindsdien elke week, waardoor ik net even een overzicht gemaakt hebt. Gemiddeld genomen geef ik ongeveer €60,– uit aan boodschappen bij de supermarkt elke week. In dat bedrag zit geen brood (bak ik zelf) en geen of minimaal vlees. Vlees haal ik meestal bij de halal-slager in de stad. We eten nog steeds van de 6 kg vlees die ik op 20 oktober gehaald heb voor ong. €40,- wat dus neer komt op ong. €5,- per week.

Zou ik me streng aan een weekbudget houden, dan zou het lastig worden om in één keer grote voorraden in te slaan. Als je namelijk een budget hebt van €75,- dan kun je niet even voor €40 vlees kopen. Die ruimte heb je domweg niet.

Je moet alleen wel de discipline hebben om datgene wat je op voorraad haalt niet eerder aan te breken “omdat het er toch is”. Dat lukt mij genomen prima en daarom werkt deze manier voor mij het beste. En daar gaat het ook om, doen wat bij jou past.

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *