Budgetmoe?


Soms overkomt het je. Dan ben je het hele budget zat en heb je er geen zin meer in. En dan denk je: “Ach, 1 keertje kan wel. Deze keer heb ik verdiend, die dubbele biefstuk van de haas. Ik moet al zoveel laten, ik ben al zo zuinig en ik heb al zoveel bespaard.” Dan geef je het hele huis een rondje en bestel je die dubbele biefstuk van de haas. Morgen ga je weer budgetteren. Vandaag ga je leven. Vandaag wil je voelen dat je LEEFT!

De ellende is alleen dat àls die morgen komt je je dan niet gelukkiger voelt. Het gat in je budget is veel groter dan verwacht en je weet dat het je weer een week of wat kost om dat alleen al bij te lopen, laat staan om te sparen. Je weet ook dat bij elke keuze die je maakt deze aankomende weken, je geconfronteerd wordt met deze uitspatting en er echt niet gelukkiger op wordt. De volgende stap is dat je met een grote boog het budget het raam uitgooit omdat je je niet langer schuldig wilt voelen bij elke euro die je uitgeeft.

Hoe voorkom je die budgetmoeheid?

Budget moeheid is een reëel iets en veel mensen kennen ook wel een vorm van budgetmoeheid. En als je verplicht op een budget zit dan herken je het helemaal. De kunst is om ~als je je budget leefbaar wilt houden~ jezelf regelmatig te belonen omdat je je aan je budget houdt.

Zo zie ik mezelf nog steeds zitten op een stoeprandje met een vriendin op de kermis in Den Helder, met de allergrootste suikerspin die ik kon vinden in de hand. Wij zaten op dat moment in financieel krappe tijden en het idee was om elke extra gulden die binnen kwam te gebruiken om af te lossen. Ik wist dat het vakantiegeld binnen was gekomen en ik wist ook dat het “enig juiste ding om te doen” aflossen was. Maar wat was dat vervelend en zwaar. Ik wilde leuke dingen doen met dat geld, ik wilde wat aan onze inboedel doen, ik wilde alles vervangen waar we in de jaren daarvoor niet aan toegekomen waren.

Maar goed, om mezelf te belonen voor het sparen en aflossen wat we deden, heb ik mezelf een gigantisch grote suikerspin gekocht en die samen met mijn vriendin opgegeten. Ik kan me nu niet eens meer herinneren of ik hem helemaal soldaat heb gemaakt, maar wel herinner ik me de lol en het plezier dat we hadden. En ook herinner ik me dat het daarna helemaal niet moeilijk was om dat geld af te lossen zodat het “weg” was.

Sindsdien erken ik de wijsheid van mijn moeder, die me ooit leerde: “doe iets leuks bij elke aflossing en doe iets heel leuks bij elke extra aflossing. Dat zorgt ervoor dat je trouw kunt blijven aan je budget en dat het geen molensteen om je nek wordt.”

En zo is het ook. Ik ben na al die jaren vergeten hoe groot die extra aflossing was, maar ik kan me nog altijd levendig het geluk voor de geest halen die ik had op die mooie zomerse dag op de kermis, met mijn reuzensuikerspin.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *