Basisrecept brood.


 

Recept basisdeeg:

 

 • 500 gr. broodmeel
 • 300 ml Handwarm water
 • 10 gr. zout
 • 30 gr. suiker
 • 50 gr. margarine of boter
 • 7 gr. gedroogde gist

Bereidingswijze

Doe bovenstaande ingrediënten in de mengkom en kneed hier een soepel deeg van. Het deeg is goed als je een plukje deeg tussen je vingers neemt en er aan trekt, en dat dan als een elastische soepele  sliert aan de rest van het deeg blijft zitten. (gemiddeld 4 tot 5 minuten kneden in de keukenmachine)

Kneed je te lang, dan wordt het deeg kleverig en valt het uiteen (net zoals te lang gekauwde kauwgom )

Eerste rijs

Zet hierna het deeg weg op een warme plek om te rijzen voor 45 minuten. Mijn favoriete plaats is hiervoor de oven, die ik even voorverwarmd heb op 50o Celsius. Deeg vind het ook fijn als de luchtvochtigheid hoger is als normaal, en dat bereik ik door de kom even in een grote plastic zak te doen. Pedaalemmerzakjes zijn hier perfect voor.

Tweede rijs

Na de eerste rijs moet je het deeg uit de mengkom halen, en even doorslaan. Hiermee druk je alle luchtbellen uit het deeg die er tijdens de eerste rijs in zijn gekomen. Maak dan een vierkante lap van het deeg, en rol deze lap op. De ontstane deegrol leg je in het broodblik, waar je weer even een pedaalemmerzak omheen doet. Laat dit deeg dan nog minimaal 1 uur rijzen op een warme plaats. (bij voorkeur weer in de oven, en als die te ver is afgekoeld dan kun je de oven nog weer even voorverwarmen op 50o Celsius.) Na deze rijs moet je deeg ongeveer 2 tot 3 keer in volume zijn toegenomen, en boven het broodblik uitkomen.

Bakken

Verwarm de oven voor op 200o Celsius, en bak het brood ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven. Haal het brood uit de oven, en haal het uit het broodblik om af te koelen. Laat het brood afkoelen op een rooster, zodat de onderkant van het brood ook kan drogen, en niet “klef” wordt doordat de condens niet weg kan als het op het aanrecht staat.

Eet smakelijk!

Tags: , ,

2 Responses so far.

 1. Marijke zegt:

  Alleen al voor de geur…! 😉

  Ik vraag me wel af of ik ergens een klein broodbakblik kan scoren. Ik bak nog wel eens speltbrood voor mezelf (meel is spotgoedkoop in Duitsland!) en vind blikbrood toch prettiger dan vloerbrood, maar het broodblik is zo groot…!

  • Dalanjo zegt:

   Je zou eventueel ook brood in een cakeblik kunnen bakken 🙂
   Maar als je van de hoge vorm houdt van een “normaal” broodblik: Kijk of er nog ergens knikkers, bonen, of andere kleine massieve kleine vormpjes liggen. Doe die in een diepvrieszakje. Neem een stuk aluminium folie, en leg dat over de helft en in je grote bakblik . Leg daarin je blinde vulling (die knikkers, bonen, goudvissteentjes) in de vorm van een half gevuld broodblik. Dan vouw je de aluminium folie erom heen. En nog een laag :-).

   Als je nu brood wil bakken, dan doe je je deeg in de lege helft die over is.
   (ik zou tussen het deeg en de blinde vulling nog een stukje bakpapier doen, dan wordt je blinde vulling niet smerig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *